Το Θέατρο Κνωσός, με αφορμή τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του, καταθέτει για τη νέα  θεατρική σεζόν, μια σειρά ποιοτικών παραστάσεων για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Απώτερος σκοπός αυτής της προσπάθειάς του, είναι να συνεχίσει να προσφέρει θεατρική ψυχαγωγία στο φιλοθεάμον   κοινό,  πρωτίστως όμως, να διευρύνει την πολύχρονη εκπαιδευτική δράση του, που αποτελεί πλέον παράδοση, σε όλες τις μαθητικές βαθμίδες.

Ειδικά για τους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης, προτείνει την ανανεωμένη παράσταση  ‘’ΕΛΕΝΗ’’ του Ευριπίδη, που επί δεκαπέντε συναπτά έτη, παρακολούθησαν χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί, έτσι ώστε και οι νέες γενιές να γνωρίσουν το αρχαίο δράμα μέσα από την επιτυχημένη θεατρική μας παράσταση.

 Με σεβασμό στους παιδευτικούς και ψυχαγωγικούς στόχους της αρχαίας δραματουργίας, ευελπιστούμε κι εφέτος, να διεισδύσουμε στους τρόπους και τις φόρμες της αρχαίας ελληνικής δραματικής ποίησης.

Στην έναρξη της παράστασης, σε  μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη του φιλολόγου, κριτικού και μεταφραστή Κώστα Γεωργουσόπουλου, γίνεται σύντομη αναφορά στη σημασία της τραγωδίας  και  στο φαινόμενο Ελένη, την πορεία, δηλαδή,  της ηρωίδας από τη δαιδαλώδη περιοχή του μύθου στον κόσμο των συμβόλων, γοητεύοντας τους ποιητές όλων των αιώνων από τον Όμηρο ως τον Σεφέρη.

Επιπρόσθετα θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η συγκεκριμένη  παράσταση υπηρετεί και ερμηνεύει το κείμενο του Ευριπίδη, χωρίς περικοπές ή διασκευές, σε καλή νεοελληνική μετάφραση του συγγραφέα Τάσου Λέρτα με κλασική σκηνοθετική προσέγγιση, ώστε να επιτευχθεί η ανασύνθεση και η κατανόηση από τους μαθητές των αρχαίων ελληνικών προτύπων και αξιών.

Συμμετέχουν επαγγελματίες ηθοποιοί με  μύηση στο αρχαίο δράμα και ασκημένος στο «μέλος» και την «όρχησιν» χορός γυναικών.

Η σκηνοθεσία  είναι του έμπειρου σκηνοθέτη, και επί πολλά χρόνια γνώστη του εκπαιδευτικού Θεάτρου   Λάμπρου  Τσάγκα.